Det är inte lätt att vara ung i dag. Kan låta som en klyscha och jag är övertygad om att det inte var så lätt att vara ung förr heller. Men då slapp i alla fall ungdomarna bry sig om konjunkturen inom IT.

I några års tid har vi läst i fackpressen om bristen på IT kompetens. En brist som i dag kan liknas vid en torr svensk sommaräng, men som befaras bli som en ända stor öken.

Mumma tänker den blivande studenten – Här skall läsas IT och tjänas pengar. Framtiden är säkrad.
Så dyker Högskoleverket upp och varnar om att det redan 2011 kommer var näst intill omöjligt att få jobb inom IT. Vad ska de stackars studenterna tro, och framförallt var får Högskoleverket allt ifrån?

Nu tror jag i och för sig att det kan vara bra med lite negativa tongångar för att lugna ner IT ivern så att vi inte hamnar i en ny bubbla. Men… jag tror att det finns fler parametrar än SCB:s statistik att luta sig mot i denna fråga. Björn Axelsson svarar också i artikeln i Computer Sweden (080314) att han, till skillnad från Högskoleverket, vill ta med parametrar som ökat användande av IT. Och så här från insidan av IT branschen kan jag inte mer än hålla med. Det som skulle kunna ändra på situationen och ge Högskoleverket rätt är om IT-utbildningarna blir allt för fokuserade på teknik och glömmer sätta in IT i sitt affärssammanhang. Då kommer det att bli svårt för studenterna att få jobb. För det kommer att behövas såväl spetskompetens inom IT som en förmåga att mer övergripande se IT som en del i den affärs-/verksamhetsprocess som driver det enskilda företaget. Men den bollen äger Högskoleverket tillsammans med landets högskolor och universitet. Och efter en titt i årets utbildningskatalog från min gamla högskola i Jönköping kan jag lugnt konstatera att kurserna blir allt mer affärsorienterade.

Jag vägrar vara negativ och sätter mig på IT-lagets ledarbänk och är beredd att vinna matchen mot motståndarlaget.