Netscape - En gång i tiden den ledande webbläsaren

Netscape

Året är 1995 och vårens värmande solstrålar har börjat leta sig fram och ger rimfrosten en match. Det är den där tiden på året då känslorna spirar och vi är extra mottagliga för känslomässiga inviter. Det var då hon så sakteliga kom in i mitt liv.

Medan jag kämpade med att skriva projektarbete i en tidig utgåva av Word och sparade nere på 3,5” disketter hörde jag hennes namn… Internet. Kompisarna som var mer erfarna pratade om en häftigare variant av Text-TV och skröt om att de dejtade hur många BBS:er som helst. För att få access till skolans häftigaste datasal var man tvungen att läsa på högskolan… suck, dit hade jag ju inte kommit än. Men vad gör man inte när känslorna svajar… jag lyckades då och då följa med någon av klasskompisarna som läste parallellt för att få en skymt av henne.

Mot nya äventyr

Terminen tog slut, examensbeviset kvitterades ut och sommarjobbet väntade. På något sätt så glömde jag bort dig. Kanske var det andra mer IRL (in real life) vänner som påkallade min uppmärksamhet. Men tiden gick och när kvällarna blev mörkare, temperaturen sjönk och hösten började skymta i horisonten var det min tur att packa ihop bohaget för att bege mig i väg för högskolestudier.

Mitt första möte

Det var där det hände. Jag satt med en lite tunn pappersremsa i min hand. Utskriven på matrisskrivare stod mitt användarnamn och mitt lösenord. Ivrigt knappade jag in uppgifterna, skärmen tändes upp och där framför mig stod hon INTERNET. Snabbt klickade jag igång Netscape 1.0 medan jag i bakgrunden hörde mina klasskompisar yra något om olika adresser man kunde slå in. Jag tror min första var så fantasifull som Volvo men ärligt talat minns jag inte riktigt. Mer spännande var det när jag fick nys om att Sunet hade en sida där man kunde se vilka hemsidor som startats varje dag. Ibland kunde det vara så många som 20-30 nya hemsidor WOW! Min relation utvecklades och vi hade funnit varandra för evigt. Gemensamt fann vi Altavista som gjorde vårt förhållande så mycket mer dynamiskt.

Visst fanns det dem som tvekade på vårt förhållande och i media pratades det om att det var en fluga som skulle gå över… Men nu firar vi 20 år ihop och om vi lever och får ha hälsan så kanske vi kan åldras ihop.