Jag tycker om teknik, men är inte den som hela tiden jagar det senaste. Främst beror det på att det senaste oftast är lite större än det behöver vara, innehåller lite fler barnsjukdomar än jag accepterar och framförallt kostar aningen mer än vad det smakar.

I Per Ströms senaste nyhetsbrev presenterar han en innovation som däremot tilltalar mig hjärta.
Och det beror på att det är smidigt och förenklar mina vardagliga bestyr utan att den kräver ännu en ny mojäng i fickan.
Tekniken heter NFC och är en ID krets som byggs in i den vanliga mobiltelefonen. Praktiskt fungerar den som alla de nyckeltaggar som finns till kontor, idrottsanläggningar, villor etc. När du närmar dig en dörr så känner den av om du har access till låset, under vilka tider du är behörig etc.

Skillnaden är att du möjlighet att koppla ihop detta med alla övriga finesser som man under de senaste decennierna ansett att ingen nu levande människa kan klara sig utan.
Att boka ett hotellrum via Internet, få GPS koordinaterna via ett sms och sen kunna gå direkt upp till rummet när man anländer till hotellet låter intressant. Kanske inte som en dröm, men ett litet steg för mänskligheten är det allt när en innovation tar bort ett antal onödiga moment.

Vidgar man vyn lite så ser jag en rad olika tillämpningar. Antalet nycklar i ens knippa skulle kunna reduceras. Kundkorten i plånboken skulle kunna marginaliseras. För när affärskedjan får möjlighet att kommunicera med dig direkt ner i din mobil så tror jag att deras marknadschefer kan släppa på kravet att alla kunder skall ha ett kort där det står deras namn på. Detta är för övrigt något jag funderat väldigt mycket på.
När tog du senast upp ett kundkort och viftade med det framför dina vänner så att just den kedjan skulle få lite extra reklam.
Handen på hjärtat – instämmer du i att du endast visar kortet när du är i den aktuella butiken. Det vill säga tillsammans med alla andra som antingen har ett kort redan eller som av annan anledning sökt sig till butiken.
Okej, jag kom på ett tillfälle till – du tar upp det ur plånboken vid de tillfällen då du sitter ensam hemma på kammaren och slänger gamla kvitton.
Jag tror att NFC har mer än så att ge. Årskortet till sitt favoritlags hemmamatcher, mikrobetalningar, vägtullar, tidstämpling på jobbet etc. NFC har all potential att bli vad RFID har blivit inom vissa industriella områden.

Om inte annat så tänk på oss killar som inte har en handväska att lägga all ny teknik i. Vi behöver samla allt på ett ställe.

Gå gärna in och titta hur det kan komma att fungera. Vingcards NFC-nyckelapplikation