Två Buzzword i en och samma rubrik. Inte illa för att vara en fredagskväll!

Ni som har följt mina inlägg i bloggen kan inte ha undgått att notera att jag trivs i gränslandet mellan IT och affärsutveckling. När jag nu sitter och går igenom den privata mailskörden för vecka 33 fastnar jag för ett inägg från dataföreningens Bloggstafett. Det är Linus Malmberg (Bloggstafetten) som menar att SOA skapar förutsättningar för den flexibilitet i affärsprocesserna som krävs för att strategiskt kunna arbeta med utveckling av affärsmodellerna.

Han radar upp begrepp efter begrepp som sammanfaller med mitt eget sätt att se på affärsutveckling. Den kanske mest betydelsefulla faktorn är förmågan att våga test nya idéer och se saker ur ett annat perspektiv. Jag återkommer här till gårdagens inlägg där jag berörde organisationskulturen. För jag är övertygad om att företag som skapar en kultur där det finns utrymme för att komma med idéer, där det finns utrymme för ett och annat misslyckande och framförallt där det finns öron, ögon och näsor som är med ute hos kunder och leverantörer. Jag har arbetat på företag där man säger att det finns utrymme och man lever upp till det. Jag har också jobbat på företag där det var mer prat än verkstad. Jag har sett många lysande idéer tryckas ner i halsen på medarbetar som haft samma förväntningar på respons som ett barn som kommer hem och visar att de lärt sig läsa.

Jag vill uppmana alla ledare och medarbetare att ibland svälja prestigen och istället se till helheten.