Podcast

Podcast

Sent ska syndaren vakna! Facebook, LinkedIn och Twitter har varit mina ständiga följeslagare medan det tagit fram till nu i våras innan jag upptäckt och fastnad för podcasts. Jag får lite känslan av den närradio som sändes över landet innan den kommersiella radion tilläts blomstra ut.

Podcast – Följer samma utveckling som musikindustrin

Det är fantastiskt att var och en med relativt enkla medel har möjlighet att producera radio som når nationella och internationella lyssnare. På samma sätt som digitaliseringen av musikindustrin innebär det att den kreativa skaparen kan sitta hemma på kammaren och producera med kvalitet som inte märkbart skiljer sig från de stora producenterna. Visst skiljer det och visst kostar det en slant att nå kvalitet. Men möjligheten finns. På samma sätt märks det om det är en tränad programledare eller en glad amatör. Men det är så det ska vara… vi är alla nybörjare i början oavsett om vi skriver böcker, blogga, målar eller gör vår röst hört i en podcast.

Kommer ni att höra mig i den digitala etern?

Att blogga och twittra har varit naturliga plattformar för mig för att publicera mina tankar och idéer. Enklare att skicka iväg ett Twitter än att skriva ett blogginlägg. Men för mig är Twitter oftast lite väl begränsande. Antingen har jag för mycket att säga eller så får jag lära mig att koka ihop tankarna till en essens av 140 tecken. Jag älskar att kommunicera, filosofera och diskutera ämnen inom mina olika områden. Så det är väl inte helt otroligt att min röst kommer att hamna i etern.

Jag inspireras just nu av…

Jag är ny som konsument av podcast och har ännu inte haft möjlighet av att ta de av så många poddar. Men några favoriter har dykt upp och de speglar väl bredden av mina favoritämnen.

Här finns utrymmer för djupare eftertanke i Olof Röhlanders – Det goda samtalet (http://bit.ly/1qzTwbh) och de lite mer ytliga reflektionerna när Olof & Rickard Olsson samtalar om livets olika mysterium (http://bit.ly/1mE9poH).

Jag har även funnit inspirerande poddar inom entreprenörskapet, startup och IT. Det är inte utan att suget efter att köra igång och vara egen igen kommer tillbaka. Skräcken inför att våga ta steget, att tro på det man vill göra och glädjen i att bygga, skapa och styra över sin egen tid. Men fram till det att jag eventuellt startar upp igen så inspireras jag av andra som lyckats, misslyckats, utvecklats, vågat, kämpat, vunnit… Det är framförallt två poddar inom detta område som håller hög kvalitet med avseende på innehåll, utförande och teknisk kvalitet. Startuppodden (http://bit.ly/1nUjqyq) och Dagens Industris underbara Digitalpodden (http://bit.ly/1np5twt)

HR och framförallt Talent Management inspirerar mig och här finns så mycket att utveckla. De allra flesta företag och organisationer har ännu inte hoppat ner i startblocken medan några lyssnat på startskottet och taget sina första steg i loppet. Jag inspirerat av HR-podden där Gisela och Katarina ger dig som lyssnare inblick i hur HR gör skillnad såväl strategiskt som operativt (http://hrpodden.se/).

Har ni ännu inte upptäckt podcasting – Gör det! Är ni mer rutinerade lyssnare än vad jag är så tar jag tacksamt emot förslag. På min väntelista står Framgångssagan och Värvet.