När jag ändå är inne ungdomliga nätverksentreprenörer så kan jag inte låta bli att beundra Katrine Kielos.

Att många ungdomar har tagit för sig i det nya nätverkssamhället har vi sett otaliga exempel på. Det som skiljer Katrine Kielos från de andra exemplen jag läst är att hon valt den politiska arenan. Eller rättare sagt en alternativ arena. Istället för att gå den traditionella vägen genom ett ungdomsförbund och några mindre betydelsefulla, men ack så viktiga, poster i någon kommunal nämnd valde hon Internet.

I Veckan Affärer (nr 08/21) finns en artikel om hur Katrine, som då var bosatt i USA, startade en sosseblogg. Ett sätt för henne att vädra sina politiska åsikter utan att ta vägen genom ett parti. En av Expressens redaktörer fick nys om henne och på den banan är det. Hon inledde med att på Expressens uppdrag skriva en positiv artikel på Pär Nuder. Bara det att skriva en positiv artikel i en kvällstidning är en sensation som kräver sin egen blogg inlägg, eller rent av sin egen blogg.

Utan att lägga någon politisk värdering så tycker jag att det är ett sundhetstecken att ungdomar anpassar sig och hittar nya vägar för att få ut sin politiska åsikt. Jag har annars haft svårt för att se vad som skall hända med demokratin när köttberget med 40-talister som taktfast kilat sig fast i maktens korridorer nu skall gå hem och ställa krav på samhället som välbärgade pensionärer. Därför är det också positivt att vi nu har en statsminister som inte avslutar sin karriär som partiledare utan som är verksam mitt i livet.

Det här med att agera på olika arenor är ett intressant område. Jag kan varmt rekommendera boken Jaget och maskerna av Erving Goffman. Den belyser hur vi som individer agerar i olika roller på olika scener. Vi är föräldrar hemma, arbetskamrater på jobbet och kanske tränare i föreningen.

Er filosofiske vän i gränslandet mot ideologi och samhällsdebatt