I en D-uppsats från Internationella Handelshögskolan i Jönköping konstateras att ärvt chefskap ger sämre vinst. För min del känns det skönt att ha fått vetenskapliga belägg för det jag länge trott.

Att vara chef innebär engagemang och en vilja som går ut över det vanliga. Ni som har följt min blogg har läst mitt tidigare inlägg om ideellt ledarskap och vilka drivkrafter som krävs för denna typ av ledarskap. Ett chefskap handlar om tvåsaker:

1.
Ledarrollen är en profession i sig själv. Dvs på samma sätt som du väljer att bli snickare kan du välja att bli ledare. Det krävs samma grad av yrkesskicklighet. Som snickare i byggandets ädla konst, som ledare i ledarskapets ädla konst.

2.
Förståelse för verksamheten. Här finns det två nivåer. Antingen brinner man för det verksamhetsområde man är verksam inom. Detta är det vanligaste bland personer som startar egna företag. Eller så är man ledare ut i fingerspetsen och en del i ledarskapet är att kunna leda och ta tillvara den kunskap som finns hos de individer som är specialister inom sina respektive områden.

Att ärva en befattning är det samma som att inte själv få välja hur man skall förverkliga sig själv. Titta bara i er omgivning och se hur många som har samma yrkesroll som sina föräldrar. Där har ni säkert svaret på hur många procent det är som skulle klara av att ärva chefskapet inom tex ett familjeföretag.